ANUALA DE ARHITECTURĂ OM (OLTENIA - MUNTENIA)
2022
-TRADIȚIE ȘI CREATIVITATE - Deschiderea europeană a arhitecturii românești
Prezentul REGULAMENT cuprinde informații minime precum date generale, participarea la concurs, desfășurarea acestuia, valorificarea concursului, prelucrarea datelor personale.
-
PREZENTARE
Filialele Teritoriale Oltenia, Prahova, Muntenia Vest și Argeș ale Ordinului Arhitecţilor din România anunţă organizarea ANUALEI DE ARHITECTURĂ OM (Oltenia-Muntenia), sub denumirea ÎN CĂUTAREA IDENTITĂȚII. Acțiunea se va desfăşura în perioada mai 2021 – iunie 2022 în spații publice din județele filialelor partenere, având o componentă de expunere preponderent în mediul online.
Tematica generală a anualei este generată de vizibila criză de integrare a produsului nou de arhitectură în context, context ce poate fi o sintagmă fizică sau o configurație culturală de natură conceptuală, stilistică, tradițională și nu in ultimul rând identitară. Există o asemenea identitate? Există valori comune, tipologii ce definesc identitarea localităților din Câmpia Română? Obiectul de arhitectură poate fi integrat plecând de la înțelegerea acestor valori comune.
Asistăm la o acumulare fără precedent de intervenții nefaste: demolarea unor construcții valoroase, mutilarea altora, inserarea în țesutul urban a unor volume disproporționate sau funcțiuni inadecvate, inserarea unor corpuri străine stilistic, pastise, proiecte de serie sau banale. Pentru a ne ințelege este necesar sa ne definim la început un set de valori identitare, apoi vom stabili strategia prin care le vom promova și apăra.
Anuala își propune să scoată acest fenomen din abstracție și să ilustreze concret reversul său.
Contextul actual ne împinge spre organizarea evenimentului- concurs, preponderent online
Proiectele înscrise în competiție vor fi publicate pe site-ul evenimentului (www.anualaom.ro) și vor fi jurizate online.
După jurizare, vor fi anuntați câstigătorii pentru secțiunile:
1. Arhitectura locuinței
2. Arhitectura spațiului interior
3. Arhitectura altor tipuri de clădiri
4. Restaurare, consolidare clădiri restituite comunităților
5. Proiecte nerealizate
6. Diplome –Tineri Arhitecti
7. Spatii comunitare si publice.
Jurizarea secțiunii RESTAURARE va avea loc doar daca sunt minimum 3 proiecte selectate de juriu pentru jurizare
Premiile Opera Omnia vor fi acordate de catre filiale prin vot in Colegiul Director.
Se vor anunța și câștigătorii unui premiu special votati de către membrii neaparținători filialei în cauză. La secțiunea Viitori Arhitecți nu se vor acorda premii din bugetul asigurat din taxa de timbru.
În primăvara anului 2022, ne dorim să realizăm expoziții cu proiectele câștigătoare în locații diferite din cele 4 filiale partenere, urmând ca după finalizarea Bienalei Transilvania, prin parteneriat, acestea să ajungă expuse într-o expoziție comună a anualelor/bienalelor din țară.
Expoziția Anualei va fi mediatizată online, pe site-ul www.aaom.ro, timp de un an, urmând ca după acest timp o parte din informație să fie stocată de O.A.R. Oltenia și, dacă va fi cazul, pe un site dezvoltat de O.A.R. Mediatizarea evenimentului se va baza în special pe canale media locale si mijloace proprii de social media.
II. CALENDARUL ANUALEI DE ARHITECTURĂ OM (Oltenia-Muntenia) 2021
➢ 15 iunie 2021 – lansare anunț ANUALA de ARHITECTURĂ;
➢ 01 iulie 2021 – 31 august 2021 - stabilire regulament anuală
➢ octombrie 2021 – popularizare eveniment printre arhitecţii din filiale şi pregătirea evenimentului împreună cu partenerii (stabilire procedură preluare lucrări de la parteneri);
➢ 07 octombrie 2021 – publicarea formatului tip al panoului (layout);
➢ 07 - 30 octombrie 2021 – adresare întrebari. Eventualele întrebări vor fi adresate pe oar.oltenia@rdsmail.ro : data limită pentru eventualele întrebări: 30.10.2021
➢ octombrie 2021 – publicare răspunsuri la întrebări pe site-ul evenimentului;
➢ 15 octombrie – 30 noiembrie 2021, ora 16:00 – interval pentru depunerea online a proiectelor;
➢ 30 noiembrie 2021, ora 16:00 – închiderea depunerilor
➢ decembrie 2021 – jurizarea lucrărilor (nominalizări și premii);
➢ decembrie 2021 – jurizarea publicului din proiectele selectate de juriu
➢ Anunțarea câștigătorilor va fi facuta in functie de situatia epidemiologica: fie online,fie in cadrul unui eveniment
➢ decembrie 2021 – iunie 2022 – itinerare expoziție cu cele 45 lucrările stabilite decătre juriu.
III. SECŢIUNILE EXPOZIŢIEI-CONCURS
Expoziţia-concurs este organizată pe 9 secţiuni: 6 pentru lucrări realizate, 1 pentru lucrări nerealizate, 1 pentru exprimare artistică și 1 pentru recunoașterea întregii activități:
Expoziția concurs va fi organizată în 8 secțiuni:
1. Arhitectura locuinței
2. Arhitectura spațiului interior
3. Arhitectura altor tipuri de clădiri
4. Restaurare, consolidare clădiri restituite comunităților
5. Proiecte nerealizate
6. Diplome-Tineri arhitecți
7. Spații comunitare și publice
8. Viitori arhitecți ( dedicată elevilor din clasele de arhitectură ale liceelor de artă din
județele Filialelor)
9. Opera Omnia
IV. Prelucrarea și protecția datelor cu caracter personal
Participanții, prin înscrierea la expoziția-concurs Anuala de arhitectură OM (Oltenia –Muntenia) 2021, își exprimă acordul pentru prelucrarea datelor lor personale așa cum au fost furnizate organizatorului.
Organizatorul asigură participanții că va prelucra datele acestora în mod onest și transparent, exclusiv în interesul profesional al ambelor părți, în conformitate cu dispozițiile Regulamentului (UE) nr. 679/2016 al Parlamentului European și al Consiliului Uniunii Europene (GDPR).
Nu vor fi acceptate în concurs imagini/fotografii ce conțin sau instigă la orice formă de violență sau au caracter ofensator, abuziv, indecent, calomniator sau obscen. Totodată, nu vor fi acceptate fotografiile ce conțin publicitate, materiale promoționale sau sigle/branduri vizibile, dacă acestea ocupă mai mult de 50% din fotografie.
Sunt acceptate imagini/fotografii care surprind persoane în spațiul public, însă doar în condițiile în care persoanele reprezintă un detaliu al unei scene de ansamblu. În acest sens, nu se acceptă fotografiile care înfățișează portrete de persoane în spațiul public.
Este permisă fotografierea tuturor clădirilor din spațiul public, cu excepția obiectivelor militare și strategice reglementate ca atare de Oficiul Registrului Național pentru Informații Secrete de Stat. În cazul acestora din urmă, fotografiile pot fi realizate doar cu autorizație prealabilă și sub supravegherea unui reprezentant MAPN.
Prin înscrierea în concurs, participantul declară că a citit și este de acord cu totalitatea prevederilor din prezentul Regulament.
V. JURIZAREA EXPOZIŢIEI-CONCURS – ONLINE
Jurizarea proiectelor se va face online și va fi realizată de un juriu specializat, compus din 5 membri (un președinte și 4 membri). Componența juriului va fi anunțată direct pe platforma online a expoziției-concurs. Juriul va fi sprijinit de către organizatori pe toată durata procesului de jurizare. În cazul în care anumite secțiuni nu vor avea suficiente lucrări depuse (mai puțin de trei), juriul, de comun acord cu reprezentanții organizatorilor din cele 4 filiale partenere, va putea decide comasarea secțiunilor sau redistribuirea lucrărilor de la secțiunile cu participare sub prag, în funcție de conținutul lor, între celelalte secțiuni.
Jurizarea se va face în doua etape, ambele online.
Prima etapa constă în analiza lucrărilor de către fiecare membru al juriului în parte și notarea acestora cu note de la 1 la 10.
Etapa a doua constă în analiza comună a lucrărilor în cadrul unei întâlniri online între membrii juriului.
În urma celor două etape de jurizare se va publica lista lucrărilor câștigătoare pentru fiecare secțiune, lucrările nominalizate ca fiind merituoase, precum și lista celor 45 de lucrări care vor face parte din expoziția itinerată ulterior în spatiile publice din cele 4 filiale.
Pentru fiecare secţiune, juriul va nominaliza lucrările merituoase și va stabili sistemul de premiere. Detalierea desfășurării jurizării, precum și comentariile/ concluziile juriului asupra proiectelor premiate vor fi cuprinse într-un proces verbal.
Identitatea concurenților va fi dezvaluită după încheierea procesului de jurizare.
Juriul își rezervă dreptul de a nu acorda premii sau nominalizări la oricare dintre categorii, în cazul în care acestea nu corespund nivelului stabilit prin cerințele de jurizare. De asemenea, juriul poate stabili împărțirea premiului unei categorii la mai mulți competitori, acordarea a mai mult de un premiu sau acordarea doar a unor mențiuni.
Hotărârile juriului nu pot face obiectul niciunor contestații, ele fiind definitive și irevocabile.
În situații excepționale, atunci când unul dintre membrii juriului nu își poate îndeplini obligațiile, indiferent din ce motive, organizatorii își asumă responsabilitatea de a găsi un înlocuitor / membru supleant.
VI. PREMIILE ANUALEI DE ARHITECTURĂ OM (OLTENIA-MUNTENIA) 2021
Premiile expoziției – concurs
Fondul de premiere alocat din timbrul de arhitectură – 50.000 lei.
PREMII SPECIALE:
-
Premii pentru întreaga activitate ”Opera Omnia”– acordate prin votul Colegiilor Directoare al Filialelor Teritoriale Prahova, Muntenia Vest, Argeș și Oltenia, ale O.A.R. Acestea vor transmite secretariatului concursului nominalizările până la data de 29.10.2021;
-
Premiile speciale – acordate, la recomandarea juriului, unui participant din fiecare filiala, prin votul membrilor neapartinători filialei în cauză;
-
Premiile viitori arhitecți– cărți și obiecte acordate expozanților de la Colegiul de Artă ”Carmen Sylva” din Ploiești, Liceul de Arte ”Bălașa Doamna” din Târgoviște, Liceul de Arte ”Marin Sorescu” din Craiova și Liceul de Artă ”Dinu Lipatti” din Pitești;
Juriul are libertate, în limitele fondului de premiere, să hotărască sistemul de acordare a premiilor pentru restul secțiunilor.
VII. DESFĂŞURAREA ONLINE A CONCURSULUI PENTRU TOATE SECŢIUNILE:
VII a. Participanții la aceste secțiuni pot fi toţi membrii Filialelor Teritoriale Oltenia, Prahova, Argeș, Muntenia Vest, ale Ordinului Arhitecţilor din România, la una sau mai multe secţiuni, cu una sau mai multe lucrări reprezentative și care nu au mai fost prezentate anterior la Anuala de Arhitectură organizată de filialele Prahova, Oltenia,Muntenia-Vest sau Argeș. Participanţii trebuie să aibă cotizaţia achitată la zi (inclusiv pe anul 2021).
ÎNSCRIERE
Înscrierea în Concurs se face exclusiv online pe baza formularului de înscriere și a materialului în format electronic depus conform prezentului regulament.
Materialul depus în format electronic în secțiunea „Înscriere” de pe site-ul www.anualaom.ro, va fi structurat după cum urmează:
-
A. Formular de înscriere lucrare ( conform Anexa 1)
-
Materialele pentru Catalog.
Fiecare lucrare va fi identificată pe baza unui cod format din 3 litere și 2 cifre (ex: ABC12) alocat automat de site, în momentul completării formularului de înscriere.
Același cod trebuie să se regăsească ulterior, în titlul fiecărui document atașat.
Un scurt text de prezentare a lucrării, eventual cu date tehnice – maxim 2000 caractere (inclusiv spațierea), denumit după model: B1_ABC12_text prezentare;
B2. Planuri - format PDF sau JPG, denumit după model: B2_ABC12_planuri_01/02/etc;
B3. Un scurt CV al autorului proiectului - maximum 2000 caractere (inclusiv spațiile) denumit după model: B3_ABC12_CVautor;
B4. Imaginile de pe panoul expus - foto la 300 dpi, format PDF sau JPG, denumit după model: B4_ABC12_IMG_01/02/etc;
B5. Imagini suplimentare ale proiectului - foto la 300 dpi, format PDF sau JPEG, denumit după model: B5_ABC12_IMGS_01/02/etc;
-
WEB
-
- imaginea panoului în format JPEG de maxim 2353*5670 pixeli, denumit după model: C_ABC12_WEB
D. PANOU – cu panoul final (fără să mai necesite prelucrări suplimentare pentru tipărire) format PDF, calitate optimă print 82*217cm, denumit după model: D_ABC12_Panou
Nu se admite predarea mai multor proiecte prin același formular de înscriere;
Toate materialele menționate mai sus se vor atașa în cadrul formularului de înscriere online - www.anualaom.ro/înscriere.
În situația în care participanții întâmpină dificultăți cu privire la procedura de înscriere, aceștia pot solicita asistență organizatorului, folosind datele de contact ale acestuia: e-mail oar.oltenia@rdsmail.ro / tel. tehnic site: 0729727232.
Predarea se consideră validă odată cu primirea mesajului de confirmare prin e-mail de la organizatori.
Fiecare lucrare depusă va fi prezentată în cadrul unui singur panou (al cărui format este furnizat de organizatori), cu exceptia lucrărilor de la secțiunea 4 - Restaurare, consolidare clădiri restituite comunităților unde participanții pot folosi, dar nu este obligatoriu, un panou pentru situația existentă si unul pentru situația propusă.
VII b. Proiectele înscrise în concurs
Se vor accepta:
La secțiunile ”Arhitectura locuinței”, ”Arhitectura amenajărilor interioare”, ”Arhitectura altor tipuri de clădiri”, ”Spații comunitare și publice”, “Restaurare, consolidare clădiri restituite comunităților” - obiective finalizate începând cu 2016 inclusiv și care nu au mai fost prezentate anterior la Anuala de arhitectură organizată de filialele Prahova, Oltenia, Muntenia-Vest sau Argeș.
La secțiunile ”Proiecte nerealizate”, ”Diplome – tineri arhitecți” și ”Viitori arhitecți” numai proiecte realizate începând cu 2016 inclusiv, care nu au mai fost prezentate anterior la Anuala de arhitectură organizată de filialele Prahova, Oltenia, Muntenia-Vest sau Argeș.
VII c. Activitătile în sarcina / obligația Filialei Oltenia
Secretariatul de primire:
-
Înregistrează proiectele/ formularele de înscriere și transmite mail de validare.
-
Verifică prezența codului de identificare.
-
Întocmeste un proces verbal de predare/primirea a formularelor de înscriere și le transmite pe e-mail, organizatorilor din cele 4 filiale.
Organizatorii:
-
Verifică respectarea formală a regulamentului (existența pieselor obligatorii);
-
Comasează informația electronică pe un suport cu acces limitat;
-
Întreprind demersurile necesare pentru tipărirea panourilor;
-
Anonimizează panourile.
VII d. După jurizare:
Organizatorii se ocupă de:
-
Afișarea identității tuturor concurenților;
-
Întocmirea unui tabel de corespondență între numărul de înregistrare, numărul de concurs si identitatea autorului/autorilor proiectului;
-
Realizarea diplomelor concursului pe baza rezultatelor jurizării;
-
Transmiterea imaginile planșelor de concurs pentru a fi incluse în galeria virtuală a concursului împreună cu datele autorilor (cei care și-au dat acordul);
-
Întocmirea pachetul de presă care conține: comunicatul de presă și imagini ale proiectelor câștigătoare;
VII e. După închiderea jurizării din Craiova:
-
Se vor organiza expoziții itinerare pentru orașele filialelor organizatoare;
-
Se va notifica presa despre rezultatele evenimentului – concurs;
-
Se vor comunica rezultatele Anualei la finanțator (OAR național) și se vor transmite eventuale materiale solicitate pentru prezentare la nivel național;
-
Se vor pregăti materialele Anualei de Arhitectură OM ( Oltenia Muntenia) 2021 în vederea publicării pe site și pe mijloacele social-media.
-
VIII. PANOURI EXPOZIȚIE:
Panourile vor avea dimensiunile 82x217cm, și vor fi concepute pentru expunere în poziție verticală. Panourile vor cuprinde cele 45 lucrările stabilite de către juriu.
Acestea vor fi concepute ca format tip de către organizatori cu un antet care va conține informațiile necesare pentru identificarea evenimentului pentru care sunt concepute, a secțiunii unde este înscrisă lucrarea, datele de identificare ale participanților, filiala din care provin și logo-ul Anualei.
Piese obligatorii de inclus în panourile de expoziție:
-
Pentru secțiunile Arhitectura locuinței / Arhitectura spațiului interior / Arhitectura altor tipuri de clădiri / Spații comunitare și publice / Restaurare, consolidare cladiri restituite comunitatilor.
-
Cel puțin o fotografie neprelucrată (adică fără elemente adăugate în fotografie sau eliminate din cadru altfel decât prin decupare) cu o vedere de ansamblu a obiectivului prezentat în concurs și a vecinătății sale relevante. Se pot prezenta și desfășurări/panorame de tip colaj, în cazul în care ar fi dificil de găsit un unghi care să permită o încadrare totală a obiectivului.
-
Plan de situație lizibil care să includă vecinătatea în care se înscrie proiectul prezentat
-
scara la alegere.
-
-
Planuri considerate relevante – lizibile, toate la aceeasi scară, aleasă deconcurent
-
Cel putin o secțiune sugestivă pentru obiectul sau spațiul tratat de proiect – lizibilă.
-
Alte piese considerate relevante de către participant.
-
-
Pentru secțiunile Proiecte nerealizate și Diplome-Tineri arhitecți:
-
Cel putin o perspectivă cu o vedere de ansamblu a obiectivului prezentat în concurs
-
Plan de situație lizibil care să includă vecinătatea în care se înscrie proiectul prezentat
-
scara la alegere
-
-
Planuri considerate relevante – lizibile, toate la aceeasi scară, aleasă de concurent
-
Cel putin o secțiune caracteristică pentru obiectul sau spațiul tratat de proiect – lizibilă.
-
Alte piese considerate relevante de către participant
-
-
Pentru secțiunea Viitori arhitecți:
-
Nu se impun constrângeri privind formatul de prezentare alta decât că nu se vor prezenta fotografii. Toate materialele din această secțiune se realizează pe cheltuiala participanților și nu se itinerează.
IX. CRITERII DE JURIZARE
-
Formă
-
Funcțiune
-
Impact
Organizatorul concursului își rezervă dreptul de a aduce modificări acestui Regulament în cazuri strict necesare (în special pentru a clarifica anumite aspecte), anunțând aceste modificări în secțiunea Noutăți de pe website-ul concursului.
Reprezentant Filiala Oltenia a OAR
arh. Bogdan Tiparu
Reprezentant Filiala Prahova a OAR
arh. Alexandru Bondrea
Reprezentant Filiala Arges a OAR
arh. Alexandru Răuță
Reprezentant Filiala Muntenia Vest a OAR